Annons:
Etikettnyheter-på-antikviteterifokus
Läst 29008 ggr
ErikaLindblom
7/3/10, 5:48 PM

Kejserliga Fabergéägg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

De kejserliga Fabergéäggen är några av de mest fantastiska, dyrbara och påkostade antikviteter som existerar. Denna lilla artikel behandlar historien bakom de kejserliga Fabergéäggen och berättar om några av de mest kända. Läs artikeln och fascineras av äggens skönhet och prakten från det ärorika hov som gick i graven för över 93 år sedan.

Historia

Traditionen med de kejserliga påskäggen inleddes då Tsar Alexander III av Ryssland beslöt sig för att ge sin hustru, Maria Feodorovna (född prinsessan Dagmar av Danmark) ett påskägg för att fira tjugoårsdagen av deras förlovning. Som inspiration till denna gåva skall tsar Alexander III haft det juvelägg som ägdes av kejsarinnans faster, prinsessan Vilhilmine Maria av Danmark, ett ägg som hade fascinerat kejsarinnan under hennes barndomsår.

Den väldige tsar Alexander II av Ryssland tillsammans med sin hustru Marie.

Alexander-Maria.jpg

Det ägg som Alexander III presenterade för sin fru kallades för "the Hen-egg" och bestod av ett runt skal i guld med en guldhöna i olika färger inuti. Hönan gick även den att öppna och inuti den fanns en miniatyr av det kejserliga emblemet i diamant från vilket det hängde ett litet rubinhänge. Tyvärr finns varken hönan eller hänget kvar idag.

"The hen-egg"

hen%20egg.jpg

Kejsarinnan Marie blev så glad över sin present att hennes make året därpå beställde ytterligare ett ägg från hovjuvelaren Carl Faberge. Fabergé fick fria händer och äggen blev allt mer avancerade och dyrbara. Det sägs att inte ens tsaren kände till designen på ägget och hans enda instruktion var att den skulle innehålla en överraskning. Efter Alexander III:s död fortsatte tsar Nikolai II traditionen och gav varje påsk inte bara ett påskägg till sin mamma Marie, utan även till sin hustru Alexandra Feodorovna (född prinsessan Alix av Hessen-Rhein).

Fabergéäggen väckte snabbt stor uppmärksamhet och blev mycket populära. Liknande ägg som de som tsarfamiljen beställde beställdes även av förmögna familjen såsom familjen Nobel, familjen Yusopov (den rikaste familjen i Ryssland) och av hertiginnan av Marlborough. Av de 50 ägg som tillverkades åt tsarfamiljen finns idag stycken bevarade. Några av dem finns på museér, men de flesta återfinns i samlingar hos välbeställda samlare världen över.

Rysslands förmögnaste par, Felix och Zenaida Yusopov, på den kejserliga kostymbalen 1903.

315442593_548e4992a4.jpg

De mest kända äggen

The Romanov Tercentenary Egg (trehundraårsjubileumsägget)

Romanov_Tercentenary_Egg-2.jpg

1913, då ätten Romanov firade 300 år på den ryska tronen, gav tsar Nikolai II av Ryssland det så kallade "trehundraårsjubileumsägget" som present till sin hustru Alexandra Feodorovna. Ägget är tillverkat i guld och silver och dekorerat med diamanter, turkos (en sorts sten), bergskristall, miniatyrporträtt och elfenben. De 18 miniatyrporträtten föreställer tsar Nikolai själv och hans 17 föregångare och är målade av Vassily Zuiev. Ägget vilar på en guldpedestal som är utformad som den kejserliga tvåhövdade örnen. Pedestalen står på en platta med det kejserliga släktvapnet. Ägget finns idag på förvarat på ett museum i Kremlin, Moskva.

Kröningsägget

coron2.jpg

1897 fick kejsarinnan Alexandra Feodorovna Kröningsägget i present av sin make, tsar Nikolai II. Ägget är tillverkat av guld med en guillocherad yta och dekorerat med löv i målat guld, en tvåhövdad örn, en stor diamant och tio mindre och kejsarinnan emblem. Inuti ägget finns en utsökt miniatyr av den gyllene vagn som kejsarinnan åkt i till sin kröning året innan (1896). Miniatyrvagnen är gjord i guld, och dess röda färg är målad på en bas av elfenben. På dess tak finns en sexhövdad örn. Miniatyrvagnens fönster är gjorda av bergskristall och dess små funktionerande hjul av platina. Utöver detta pryder flera små diamanter i form av det kejserliga emblemet vagnsdörrarna. Inuti vagnen hängde ett litet hänge i diamant. Detta hänge finns tyvärr ej kvar. Idag är Kröningsägget privatägt och ägs av Viktor Vekselberg. Ibland ställs dock ägget ut och går att se på det storslagna Eremitaget i St.Petersburg.

Denna artikel är skriven av mig, Erika Lindblom. Läs mer om den kejserliga familjen av Ryssland på min blogg.

Annons:
Maria
7/3/10, 8:31 PM
#1

Åh, vilken bra artikel.

Dessa ägg är fascinerande, dyrbara och fängslande än idag.Glad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

ErikaLindblom
7/3/10, 9:19 PM
#2

#1

Tack så jättemycket!

Ja, äggen är otroligt fascinerande än idag! Jag tycker att det är roligt att känna till lite om varje äggs historia. Det gör dem mer levande och närvarande på något sätt. De är mycket riktigt fortfarande mycket dyrbara. Kröningsägget såldes på auktion för några år sedan för den respektfulla summan 24 miljoner dollar.

Yred3
7/27/10, 9:05 PM
#3

Ja, de är otroligt vackra och dyrbara. I Antikdeckarna har man också fått se dessa ägg. Det finns ju inte två lika……

Fiskenfisken
8/1/10, 5:41 PM
#4

Bra artikel. Äggen är fantastiska, såg några på Nationalmuseums utställning för ett antal år sedan

Upp till toppen
Annons: