Formgivare och Konstnärer

Rembrandt (tema)

2010-04-17 05:07 #0 av: Helajna

Jag berättade i en tråd tidigare att jag var på nationalmuseum i Stockholm och fick möjlighet att se bland annat en liten samling av Rembrandt-målningar. Här tänkte jag dela med mig lite om det samt berätta lite om vad jag vet om Rembrandts liv och verksamhet. (Alla bilder är tagna av mig)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn föddes den 15 juli 1606 i staden Leiden i Nederländerna, och var verksam inom konst i mitten av 1600-talet fram till sin död 4 oktober 1669 i Amsterdam, där han nu också ligger begravd.
Han var inte bara en nederlängskmålare utan också en duktig tecknare och grafiker.

Rembrandt anses ofta vara klärobskyrmåleriets mästare, då han arbetar mycket med ljus och skuggor och var mycket duktig på att använda färgerna för att få fram just det som vi ser i verkligheten vad gäller ljus. Han var den första som förstod vikten i själva färgpåläggningen, färgen och ljusets betydelse, det är lika viktigt som själva motivet. Tidigare målades och skulpturerades ljus i form av stela strålar. Ett exempel på detta är ornamentet på en grind på "Tyska Kyrkan" i Stockholm.

yy.jpg

 

Rembrandt var väldigt duktig på porträtt, bland annat så målade han över etthundra självpotrtätt med enastående framställningar. Själv ansåg han sig dock vara en religösmålare och där har han givit oss en rad fantastiska målningar.

Ett känt portätt av honom är "Kökspigan" från omkring 1641. Där man får en fantastisk kontakt med modellen. Det är något som man ofta ser hos Rembrandt och som var relativt nytt för tiden, modellen är inte försvunnen i sitt utan har samma lugn som fanns hos Rembrandt själv.
Här ser ni den;


ff.jpg kökspiga.jpg
___________________________________________________________________

En annan målning som jag hade turen att få se på Nationalmuseum var "Batavernas trohetsed till Gaius Julius Civilis" det är en oljemålning från omkring 1661-1662. Motivet föreställer Batavernas trohetsed om att göra uppror mot Rom. Det mest intressanta med denna målning är att från början var den omkring fem meter lång, men Rembrandt själv skar ned den i mindre bitar, slängde resten och tog denna bit med sig. Sedan 1864 hänger den nu på Nationalmuseum.

yyy.jpg

yy2.jpg

________________________________________________________

Man kan se en del skillnader på Rembrandts verk från innan år 1642 och efter. Den 14 juni 1642 dog nämligen hans hustru, Saskia och detta förändrade mycket i hans liv, vilket ledde till att han målade betydligt mindre än tidigare. Genom detta fick han mindre pengar och tvingades låna mer och mer för att överhuvudtaget kunna gå runt. I samband med den tragiska händelsen blev han dock en bättre far än tidigare till sonen Titus och konstverken blev ofta inspirerade av den nya familjesituationen.

________________________________________________________

Rembrandt var alltså gift med en kvinna vid namn Saskia Uylenburgh, tillsammans fick det fyra barn varav bara en överlevde tonåren, sonen Titus. Rembrandt målade vid Titus giftemål en fantastisk målning av honom och hans fru i "The Jewish Bride". Jag har tyvärr ingen bild av den, men jag vill nämna den ändå för att den är ett fantastiskt exempel på något som Rembrandt är känd för idag, nämligen beröröring.På målningen står Titus och håller om sin fru med höger hand mot henens överkropp och hon tar tag i hans hand för att visa hur hon berörs av hans beröring. Jag tycker att du ska google på den eller liknande för det är en fantastisk målning.

Vidare på temat beröring finns en fantastisk målning som visar " Simeon i templet". Historien kring Simeon i templet berättar om hur Maria och Josef 40 dagar efter Jesufödelse ska föra honom till templet för att "köpa honom från Herren". I templet finns den gamle, blide mannen Simeon fick sig en upperbarelse av den helige Ande som talade om för honom att han "icke skulle se döden, förren han hade fått se Herrens Smorde och ljus". Så då när Maria bar fram Jesus barnet till honom sken han upp och sade "Herre, nu låter du din tjänare fara hädan i fred..." (Lukas 2:25-29).
Motivet av just denna händelse blev redan under fornkristen tid ett populärt motiv, och också en utav Rembrandts favoriter då den just använder sig av beröring. En fantastisk historia och här ett fantastiskt motiv:

simone.jpg smoner2.jpg
Motivet var som sagt ett av Rembrandts favoriter och han gjorde sin första verision redan som 22 åring. Detta var hans sista verision, och antagligen sista målning överhuvudtaget. Den hittades stående på hans staffli efter hans död 1669. Kvinnan som svagt uppenbarar sig i bakgrunden är ditmålad av en annan målare i Rembrandts stil en tid efter hans död. Kvinnan kan tolkats som flera olika betydelser och personer. Man har funderat kring om det kan vara profetissan Hanna som hjälpte Simeon i templet, men åldern tyder mer på att det kan vara Maria. Men visst skulle den vara vackrare i sin ursprungliga form utan henne? I hela bilden och historien blir hon obetydlig.
______________________________________________________________________

Detta var lite kort om Rembrandt och hans liv hämtat dels från Wikipedia och från mina föreläsningar i skolan.
Jag tycker att dessa målningar är fantastiska, och läs vidare om honom på egen hand, finns så mycket vackert att titta på.


Anmäl
2010-05-02 18:39 #1 av: Helajna

Ingen mer som har erfarenhet av Rembrandt? Hans konst och historia?


Anmäl
2010-05-04 21:41 #2 av: Bergspuman

Nej - men däremot har jag en serie planschreproduktioner av van Gogh, om du skulle vilja ha uppslag till en ny artikel och lite feedback!

Anmäl
2010-05-05 00:50 #3 av: Helajna

#2 hemskt gärna! låter MYCKET intressant!
Jag PM:ar dig ;)


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.