Annons:
Etikettföremål
Läst 21752 ggr
AndersE
3/27/10, 12:20 AM

Ett gammalt piano

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I mitt hem finns ett piano, som jag ärvt efter min morfar och jag är nog inte ensam om att ha ärvt ett piano. Jag började fundera kring vilken historia ett piano kan berätta?

När jag var riktigt liten minns jag att mitt piano stod hemma hos mormor och morfar, och jag minns att morfar ibland spelade på det. Det kom till mitt föräldrahem när jag var ungefär 8 år och jag minns mina pianolektioner hos Brita Wallin på Rönneholms-gatan i Ängelholm. För några år sedan kom det så hem till mig. Vilken historia kan det berätta för mig?

Pianots historia

Hur länge har det funnits piano? En slags flygel konstruerades i Europa redan i början av 1700-talet, de första instrumenten med vertikal strängram kom på 1740-talet, men blev vanliga först i slutet av samma sekel och i början av 1800-talet hade utvecklingen lett fram till ett "modernt" piano.

Svensk pianotillverkning

Den svenska pianotillverkningen börjar i Stockholm i slutet av 1700-talet, och det har genom åren funnits nästan trehundra olika pianotillverkare i landet. Under första halvan av 1900-talet hade svensk pianotillverkning sin guldålder, varefter en nedgång följde och sedan 1985 tillverkas inga pianon i Sverige.

Steinway & Sons

När jag lyfter på locket till tangenterna på mitt piano läser jag på insidan av locket "Steinway & Sons" - ett märke med ett fantastiskt anseende och på hela 95% av världens konsertscener lär det stå en Steinway flygel. Hur började den historien?

Heinrich Engelhard Steinweg

Heinrich Engelhard Steinweg föddes i Tyskland 1797. Efter en svår uppväxt då han förlorade såväl sina föräldrar som sina elva syskon tog han värvning i Napoleons armé, men utbildade sig också till möbelsnickare och ledde en lokal orkester. Tjugo år gammal lämnade han armén och fick arbete som lärling hos en orgelbyggare, men flyttade snart och arbetade som snickare och orgelreparatör. Han blev intresserad av Fortepianot och började tillverka taffelklaver. Steinwegs instrument fick ett gott rykte, flera av barnen engagerades i tillverkningen och ekonomin förbättrades. Då det blev sämre tider i Europa flyttade familjen 1850 till Amerika.

Grotrian-Steinweg

En av sönerna stannade kvar i Tyskland och fortsatte tillverkningen tillsammans med Friedrich Grotrian. Grotrian fortsatte pianotilverkningen, först under namnet Steinweg Nachfolger och senare under namnet Grotrian-Steinweg, ett varumärke som ännu finns kvar.

I Amerika

I Amerika ändrade familjen Steinweg sitt efternamn till "Steinway". De försörjde sig först genom att arbeta hos andra pianotillverkare, men 1853 startade de åter egen tillverkning. Redan tio år senare var Steinway & Sons Amerikas största pianotillverkare, och 1880 öppnade man även en europeisk fabrik i Hamburg under ledning av Theodore Steinway. Det var han som mellan 1868 och 1885 tog fyrtiofem olika patent, vilka utgjort en viktig faktor i Steinways stora framgångar. En Steinwayflygel från mitten av 1880-talet lär vara mycket lik de flyglar som tillverkas idag.

Steinway under 1900-talet

Efter några år av stora framgångar kom stora problem. Under det första världskriget låg tillverkningen nere och under mellankrigsårens depression var man nära konkurs. Under andra världskriget fick man åter lägga ned produktionen och byggde en tid glidflygplan åt militären. I Tyskland beslagtogs fabriken efter USA:s inträde i kriget.

År 1972 såldes företaget till CBS, Columbia Broadcasting System, och 1985 köptes Steinway & Sons ut av en grupp amerikanska investerare från Boston. Steinwayfamiljen har idag inget inflytande över tillverkningen.

Mitt piano

De flesta av Steinways olika modeller konstruerades under början av 1900-talet och har sedan dess knappast förändrats. Så hur ska jag få veta hur gammalt mitt piano är? Jag utgår från att det tillverkats i Hamburg där det tillverkats 7 flygel- och 2 pianomodeller.

Om jag öppnar mitt pianos övre lock ser jag först en mässingsskylt:

Aktiebolaget Killbergs Bokhandel Piano & Orgelmagasin Helsingborg

Killbergs är en känd bokhandel i Ängelholm. På deras fina hemsida ser jag att de startade i Ängelholm 1876 och köpte bokhandeln i Helsingborg 1883. Att de även sålt pianon var en nyhet för mig.

Jag hittar också ett nummer på ramen:

På Steinways hemsida finner jag att pianon med serienummer från 175 000 lämnade fabriken 1916, börjar det på 185 000 så är det 1917. Mitt piano har alltså tillverkats 1916 och sålts i Helsingborg ca 1916-1917. Men 1916 var min morfar 12 år och bodde i Älvsbyn. (De fick förresten elektricitet den hösten.)

Pianot måste alltså vara min mormors (styvmormors). Jag hör mig för hos mamma, och visst är det mormors piano. Hon spelade mycket och bra som yngre. År 1916 var min mormor tre år gammal.

Hennes far var stadsingenjören Sigfrid Ewald i Helsingborg och hennes mor hette Karin Hasselgren. (Det var Karin som hade den vackra brudklänningen!) De bodde i en stor vacker villa i Pålsjö norr om Helsingborg och pianot var säkert en stor investering.

Så nu vet jag lite mer om mitt fina piano!

-------------------------------------------------------------------

Källor:

www.goteborgschat.com/musik/piano.html Länken öppnas i ett nytt fönster" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Kåre Anderssons Pianosida

www.klaververkstaden.se/FAQ/faq_steinway_om.htm Länken öppnas i ett nytt fönster" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Smålands klaververkstads sida om Steinway

www.steinway.com/technical/how_old.shtml Länken öppnas i ett nytt fönster" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Steinways serienummer

www.klaverenshus.com/swe/svenska.htm Länken öppnas i ett nytt fönster" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Klaverens hus

Fler länktips:

www.klaverenshus.com/swe/Klaver/Forteckning/forteckning_a.htm Länken öppnas i ett nytt fönster" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Förteckning över svenska pianobyggare och pianofabriker

Annons:
Helajna
3/27/10, 5:35 AM
#1

Åhh så spännande!
Och du är verkligen duktig på att leta dig fram genom årtal och annat för att hitta historien kring ett föremål. Lärorikt och intressant!


AndersE
3/27/10, 10:46 AM
#2

#1 Tack!

Jag tycker ju att det betyder viktigt när ett föremåls historia också kan lockas fram.

NaimaG
3/27/10, 2:03 PM
#3

Riktigt intressant specielt för mig som är piano-spelare. Tycker de gamla pianon har bättre klang i sig än de nya.

Helajna
3/27/10, 3:01 PM
#4

#2 Ja precis och definitivt oerhört roligt! Antikdeckare ;)
Jag ser fram emot att lära mig mer av detta från dig i framtiden :)


Maria
3/28/10, 9:27 PM
#5

Jättetrevlig artikel.

Jag tycker gamla pianon är inte bara fantastiska instrument utan många gånger vackra möbler också. Tyvärr så står de inte högt i kurs eller popularitet idag men förr så skulle helst varje hem ha ett piano (varken man kunde spela eller ej)

Själv blev jag påtvingadFlört privatlektioner i 6 år och visst kan jag spela efter noter men någon talang har jag definitivt inte och det insåg mamma nog till slut.

Jag blev dessutom påtvingad balettlektioner i flera år utan något större lyckat genombrott men det är en annan historiaGlad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Agda
4/15/10, 3:35 AM
#6

Intressant artikel!

Tack vare denna artikel var jag tvungen att kolla upp mitt eget piano (som jag spelar nästan dagligen på). Det visade sig vara från omkring 1930, ett Malmsjö pianoGlad

Annons:
Helajna
4/15/10, 4:38 AM
#7

#6 åh vad spännande :)
hur kom du över pianot? bilder?


Bergspuman
4/19/10, 11:48 PM
#8

Jag äger ett fint piano som är nästan lika gammalt! Det är byggt 1917, fabrikat Ekströms. Det har suttit kandelabrar i det en gång, de är dessvärre borttagna och träet är nedslipat.

Det är köpt i första hand för att jag skulle få ett bra instrument eftersom jag en gång hade planer på att utbilda mig inom musik - tänkte bli organist en gång i tiden. Pianot har förblivit mitt "huvudinstrument" - har tagit lektioner i herrans massa år och får nog anses vara en skicklig amatörpianist.

Har lagt ner en del kosing på en inre renovering av det för ca 15 år sedan, då alla strängar, dämmare och klubbor byttes ut, och resonansbotten reparerades. Det enda som "återstår" nu är att göra en yttre renovering, fixa träytorna och tangenterna samt kanske greja till några tangenter som tenderar att haka upp sig.

När jag flyttade hit för 4 år sedan var piano tvunget att åka en egen transport. Det är så tungt och stort att det krävs tre man och en rullplatta för att flytta det. Det var kallt väder då och kylan gjorde att remsorna som förband dämmaren med klubborna brast på tre tangenter. Pianot var ospelbart några dagar tills jag fick dit pianoteknikern.

Stämningar har jag lagt ner mycket pengar också på men efter renoveringen av mekaniken håller det stämningen mycket bättre! Och det är en fantastisk klang i det, det passar perfekt för klassisk musik. Basen låter som på en flygel och diskanten är distinkt utan att vara gäll. Det är lagom lättspelat också och inte trögt och svårt att få nyanser ur.

Älskar mitt instrument, det kommer att följa mig resten av mitt liv!

Jag och mitt piano Skrattande.

Det köptes f ö som en gåva till mig från mina föräldrar, samt mormor och farmor. 1987 kostade det 13 500:-. Det var mycket pengar på den tiden.

Maria
4/20/10, 10:03 AM
#9

#8 Åh, vilken vacker kärleksförklaring till ett pianoKyss

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Helajna
4/20/10, 12:58 PM
#10

#8 Fantastisk historia! och låter som ett fantastiskt piano :)
själv har jag spelat mycket musik, men i huvudsak fiol i ett flertal år. (kanske ska lägga in lite om fioler?) Piano gjorde jag något försök med men tid och motivation räckte inte till det.


[VictoriaR]
11/1/10, 2:40 AM
#11

Steinway! Kyss Har spelat på deras pianotävlingar 2 ggr, och använder flyglarna ett par gånger i veckan, bättre instrument kan man inte hitta! Glad

Bra artikel, intressant att läsa!

[TheoA]
5/26/11, 10:19 PM
#12

Här slängde vi för ett år sen vårt gamla 1800-tals piano som var svart, lite trist, men efter att det har släpats runt i halva sörmland och i hela huset så tröttnade vi lite, och vi hade ingen plats..

Upp till toppen
Annons: