Föremål

Mormors dockskåp

2010-03-27 00:10 #0 av: AndersE

Min mormors dockskåp är inget museum, utan en väl vårdad leksak som fortsätter att fascinera och roa barn och vuxna. Läs om skåpet och dess historia!

Mormor - Brita Ewald

Min mormor (styvmormor) föddes 1913 i Helsingborg.

Karin och Sigfrid Ewald

Karin och Sigfrid Ewald
 

Hennes far var stadsingenjören Sigfrid Ewald och hennes mor var Karin, född Hasselgren. Jag tror de bodde i en fin villa i Pålsjö, i norra delen av Helsingborg.

Dockskåpets salong

Dockskåpets salong
 

Min mormor dog 1988. På ett blad hade hon skrivit ner historien om sitt dockskåp.

Dockskåpet

När Brita var ca fem år gammal fick hon ett dockskåp med sex rum. Skåpet har två glasdörrar och under finns ett par dörrar till förvaringsfack.

Köket

Köket
 
Köket - detalj
Köket - detalj
 

Jag vet inte om skåpet är byggt speciellt för att vara ett dockskåp, men jag skulle nästan tro det.

De sex rummen tapetserades av ingenjör Ewald

Skåpets sex rum inreddes efterhand till barnkammare, sängkammare, herrum, salong, matrum och kök. Det var ingenjören Sigfrid Ewald som med nöje tapetserade skåpets alla rum. Han använde tapetrester som blivit över från det egna hemmet. På så vis fick skåpets sängkammare samma tapeter som familjen Ewalds sängkammare, osv.

Herrummet

Herrummet
Herrummet - detalj
Herrummet - detalj
 

Möbler tillverkade av cigarrlådor 

Mormor berättade att hennes far rökte cigarrer. Dessa köptes i trälådor och efterhand som de tömdes lämnades lådorna till en snickare. Denne snickare hade drabbats av barnförlamning och tillbringade sitt liv i rullstol. Snart efter att en låda lämnats infann sig snickaren med, som mormor uttryckte det "underbart välgjorda möbler".

Matrummet

Matrummet
 

Mamma Karin syr

Mamma Karin sydde docklakan med hålsöm, gardiner med spetsar och dukar med broderier. Hela familjen hade roligt med att inreda och dekorera.

Mamma Karins lakan med hålsöm

Mamma Karins lakan med hålsöm
 

Sovrummet

Sovrummet
 

Dockorna hade porslinshuvuden och fick riktiga kläder typiska för sin tid - 1920-talet. Dockmamman har riktigt hår, uppsatt i knut på hjässan.

Några av skåpets detaljer

Mormor berättade att många av skåpets detaljer köptes i Boréus leksaksaffär i Helsingborg. (Den minns jag själv från 1960-talet...) Andra handlades i en dockaffär på "Strøget" i Köpenhamn. Bland dessa inhandlade saker nämnde mormor särskilt en grammofon av 1920-talsmodell, en liten (ca 2 cm) köttkvarn, en dammsugare och en kaffekvarn.

Dammsugare

Dammsugare
 

Några saker har en speciell historia. Det finns ett litet lerkrus som ingenjör Ewald ska ha fått som liten. Det är tillverkat på Vallåkra keramikfabrik och han ska ha fått det vid ca 10 års ålder, dvs i slutet av 1880-talet. I kruset har alltid stått en liten blombukett. Det är konstgjorda förgätmigej, som härstammar från en hatt som mamma Karin bar ca 1915.

Krus med förgätmigej

Krus med förgätmigej
 

Dockskåpets liv under nästan 90 år

Min mormor fick alltså skåpet, lekte med det och var med och inredde och dekorerade. Med jämna mellanrum kom det nya möbler, tillverkade med cigarrlådor av en handikappad snickare. Kanske varade leken till mitten av 1920-talet.

Brita gifte sig 1937 med min morfar, då ensamstående far med en två-årig dotter - min mamma. Så småningom fick hon också leka med skåpet, säkert under sträng förmaning att vara ytterst varsam. Min mamma fick en lillasyster som sedan under samma regler hade glädje av skåpet.

Barnkammaren

Barnkammaren
 

Det första barnbarnet blev jag. Jag minns aldrig att vi fick leka med skåpet, men att bara få öppna dörrarna och titta på allt fint var spännande. Försiktigt kunde man plocka ut någon docka och titta på. Jag tror att mormor efterhand kompletterade inredningen med små fynd här och där. Jag minns också att tapeterna var rätt slitna, missfärgade och på väg att lossna.

När jag själv var i 25-årsåldern fick jag ett dockskåp och började inreda det. Köpte små möbler i byggsats som limmades, betsades och lackades. Mycket tillverkade jag själv. Det ledde till att även min mamma skaffade sig ett dockskåp. Jag tror att det gladde mormor mycket att hennes intresse levde vidare.

Dockskåpet idag

Mormors dockskåp finns kvar. Som jag skrev i inledningen är det inget museum. Alla rummen har tapetserats om. Nya möbler och olika inredningsdetaljer har tillkommit, men den ursprungliga rumsindelningen lever kvar.

 

Och mina barn och deras kusiner får lov att leka med det. Naturligtvis förmanade att vara mycket, mycket försiktiga...

Relaterade länkar

 


Anmäl
2010-03-27 05:37 #1 av: Helajna

Vilket fantastiskt dockskåp!
Blev direkt att tänka "Madicken" då de leker med ett sådant fantastiskt dockskåp!
Vad roligt att det endå är så pass välbevarat och att dina barn även får använda det med försiktighet, så roligt för dem då de kommer upp i ålder :)
Härliga sätt att göra möbler på, verkligen "man tager vad man haver" och så får föremålen ännu större betydelse :)


Anmäl
2010-03-27 14:06 #2 av: NaimaG

Vilket vackert dockskåp. Jag hade ett oerhört gammalt dockskåp tidigare men den blev skadad i ett vattenlakage och började möggla så jag fick lov att kassta det men jag njutar utav bilderna på det du har. Glad

Anmäl
2010-03-27 14:58 #3 av: Helajna

#2 Visst är det oerhört vackert och charmigt?:)
Så tråkigt med vattenskadan!!


Anmäl
2010-03-29 22:34 #4 av: ErikaLindblom

Ett sådant otroligt vackert och fascinerade dockskåp. Ett fantastiskt återblick tillbaka i tiden. Imponerande välbevarat och detaljerna är otroliga. Jag är speciellt fascinerad över alla de små lamporna, tavlorna och de vävda mattorna. Den lilla symaskinen är också den fantastisk! Är symaskinen av något särskilt märke? Den ser nämligen precis ut som en Singer. Fantastiskt roligt att se!

Anmäl
2010-04-03 14:04 #5 av: martdat

roligt med alla detaljer! jättefint,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2010-04-04 10:29 #6 av: Maria

Vilket vackert dockskåp.

Jag tycker om att det faktisk får användas också fast med viss försiktighet givetvis.Flört Dessutom att det har varit levande på så sätt att det har förändrats med tiden.

/Maria

 

Anmäl
2010-04-06 00:56 #7 av: Helajna

#6 ja, visst är det roligt att det fortfarande används. Många vågar ju inte göra det med liknande föremål :)


Anmäl
2010-05-16 00:44 #8 av: mariatingsund

Fantastiskt historiskt dockskåp. Jag tycker så himla mycket om gamla tidens dockor, med deras annorlunda ansikten. Inte tala om möblerna, textilierna och... ja allt.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.