Formgivare och Konstnärer

1960-tals klassiker

2010-03-15 15:26 #0 av: Helajna

I tidningen "Pralin" från lördag 6/3 i år läste jag en rolig artikel med korta sammandrag om 1950- och 60-tals klassiker i porslin. Här kommer en sammanställning från det.Bilderna är målade och fotograferade av mig, både nu och från tidigare och är mycket skissartade. Så vill ni ha bättre bilder och se mer i detalj hur de egentligen ser ut får ni leta reda på bilder. Här följer 1960-tal!

1960-tal

berså.jpg
Berså från Gustavsberg
Ritad av Stig Lindberg
1961-1974


Detta mönster brara "skriker" sommar och är något som tilltalar många med sina stiliserade blad över vit glasyr. Då serien kom 1960 blev det genast en stor succé.
Serien är tyvärr känslig för slitage och maskindisk, men det tycks inte vara  något som stoppar intresser för den.
Sedan år 2005 nytilverkas Bersån, men de slår naturligtvis inte välbevarade orginaldelar.Det är ett stadigt ökat intresse även i utlande av denna serie, inte minst i Japan där Stig Lindberg är mycket stor bland samlare och designintresserade.
Prisexempel: Kaffekopp och fat 300 kronor, liten smörask 400-500 kronor, Stor gryta 2 000 kronor.

* * * * * * * * * * * *

coq.jpg
Coq från Gustavsberg
Ritad av Stig Lindberg
1966-1985


Den här servisen är ett roligt resultat av att Stig Lindberg exprimenterat med bränntiderna i ugnarna. Detta ledde till flera nyanser av brunt och med små svarta prickar här och var. Man kan se Coq serien lite överallt på pizzerior, rastauranger och liknande och den brukar sägas vara sin tids främsta serviser.
Den är mycket tålig och ungnsäger, sägs tillochmed vara outslitning.
Priserna är än så länge ganska låga för Coq serien men intresset ökar, inte minst i Japan där Lindberg har kommit att bli mycket populär.
Prisexempel: Kaffekopp med fat 120 kronor, Stor tallrik 110 kronor, Ugnsform 150 kronor.

* * * * * * * * * * * * * *

lisabeth.jpg
Elisabeth från Rörstrand
Ritad av Marianne Westman
1969-1981


Liksom Lindbergs Coq sägs Elisabeth vara en av sin tids bästa serviser.
Tyvärr är denna känslig för slitage och diskmaskin, men relativt lätt att få tag på, på flera olika nätsajter.
Prisexempel: Kaffekopp med fat 120 kronor, Stora ugnsfatet 390 kronor, Djup tallrik 80 kronor.

* * * * * * * * * * * * *

prunos.jpg
Prunos från Gustavsberg
Ritad av Stig Lindberg
1962-1974


Denna serie av plommon på kvist är en annan favorit hos mig, en mycket söt serie. Dessvärre är det inte bara min favorit utan även ett ökat intresse från många. Kaffe-och tekoppar har åter kommit i produktion och nu tillverkas även dekoren i benporslin och masnindisktålig glasyr.
Prisexempel: Kaffekopp med fat i orginal får man för runt 250 kronor.

* * * * * * * * * * * *

adam.jpg
Adam från Gustavsberg
Ritad av Stig Lindberg
1959-1974

Åter igen Stig Lindberg, man kan helt klart säga att han hade en storhetstid under 1960-talet. Här är Adam, en mycket fantastiks servis som är en utan den mest populära från Stigs produktioner. Dock är den svår att samla på då det inte finns så många delar, men i värsta fall finns den numera i nyproduktion sedan 2005. Till Adam finns "systerkoppen" Eva som är röd och även den har nylanserats. För att kunna se skillnad på orginal och nytilverkning markeras de nytillverkade porslinet med tillverkgningsår. Fördelaktigt med det nya porslinet är även att det går bra att diska i maskin.
Prisexempel: Orginalkaffekopp får du för runt 300 kronor.

* * * * * * * * * * * * * *


Anmäl
2010-03-16 23:47 #1 av: AndersE

Min mormor och morfar hade en del Prunus och det som finns kvar har jag idag. Tyvärr återstår bara några assietter och kaffekoppar.

Precis som du skriver nytillverkas den dock! Länk

 


Anmäl
2010-03-17 00:36 #2 av: Helajna

Vad spännande! :)
Tråkigt att inte mycket kvarstår .
Man kanske skulle införskaffa en Pru nus till samlingen...:)


Anmäl
2010-10-30 20:06 #3 av: Cavinka

Får se om detta är rätt ställe att visa en bild på ett side board. Stämplat B. Fridhagen, Bodafors. Någon som har uppfattning om värdet?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.