2010-03-16 12:44 #0 av: Helajna

Jag tycker att det är väldigt kul att lära sig skilja på olika möbelmästares olika stilar och kännetecken. Här följer en artikel med information från den bok jag lärde mig blomrosetter från "Mästarnas Möbler" av Torsten Sylvén. Alla Bilder är ritade, fotade och redigerade av mig.

På gustavianska mästarmöbler är det vanligt med små stiliserade blomrosetter, eller stjärnor som de även kallas. Möblerna har ofta en klassisk dekoration i form av ett rutfanerat fält, kan jämföras med kasettmönster. I centrum eller i stjärnpunkten av dessa rutor placerades ofta rosetten. (Se bild nedan)

rosettmönster.jpg
Rosettmönster

Genom att lära dig de olika möbelmästarnas egna rosetter kan du se vilken mästare som har utfört möbeln i fråga.
Mästarna har ofta på olika sätt markerat pistillen (lilla knappen) i mitten av rosetten. Så som Georg Haupt, han har genom att vinkla pastillen i en annan träriktining än rosettens blad fått den att skifta och se ut att vara gjort i annat träslag. Andra har tagit det ett steg längre och bytt ut pastillens träslag helt till en annan nyans för att skilja sig från rosetten, eller så har endast gravyr skapat den. Ett exempel på båda kan vi se i Fredrich Iwerssons rosetter där han ofta bara har en svart pastill, men det händer att dem utförts i ljust trä.
Rosetterna är mycket vackra och ofta fyllda med färgat vax, som i exemplet då Jonas Hultsténs mörkt graverade pastill ofta är fylld med vitt vax.
Ett exempel på mycket vackra rosetter som helt klart sticker ut i denna samling är Gottlieb Iwarssons, ofta med ljus pastill och hans gravyrer på rosetten är små enskillda konstverk.

Här nedan följer några av de stora mästarnas rosetter.

geord haupt.jpg jonas Hulstén.jpg
Fredrich 1.jpg fredrich2.jpg
fredrich 3.jpg fredrich 4.jpg

GottliebIw1.jpg gottlieg iw2.jpg
gottliebiw3.jpg Niclas Korp.jpg
carl lindborg.jpg andersslundelius.jpg

johan neijber1.jpg johanneijber2.jpg


Kanske har du någon utav dessa rosetter på en möbel hemma?
Eller har du kanske ett exempel på annan rosett?
Dela med dig här inne på forumet!