Formgivare och Konstnärer

1950-tals klassiker

2010-03-15 14:30 #0 av: Helajna

I tidningen "Pralin" från lördag 6/3 i år läste jag en rolig artikel med korta sammandrag om 1950- och 60-tals klassiker i porslin. Här kommer en sammanställning från det.Bilderna är målade och fotograferade av mig, både nu och från tidigare och är mycket skissartade. Så vill ni ha bättre bilder och se mer i detalj hur de egentligen ser ut får ni leta reda på bilder. Här följer 1950-tal!

1950-tal

träning 108.jpg
Blå eld
från Rörstrand
Ritad av Herta Bengtsson
1951-1
971

Då den här porslinserien lanserades 1951 var det många som ifrågasatte den. De ansåg att "så kan ju inte porslin se ut".
Huvuddelen av serien är blå och vit. Vitt användes till de delar man åt och drack ifrån och de andra var blåa. Det finns även en del i lysande rött och ett fåtal i grått och grönt. Dessa udda färger var tänkta för att säljas på den Amerikanska marknaden och det finns än idag samlare av denna kollektion där.
Prisexempel: Kaffekopp och fat 250 kronor, Stort blått fat 600 kronor, Blå tekanna 800 kr.

*  *  *  *  *  *  *  *

träning 111.jpg
Spisa Ribb från Gustavsberg
Ritad av Stig Lindberg
1955-1974

Den här designen kan jag idag se överalt i de nyare formgivningarna, det tycks vara ett formspråk som uppskattas än idag.
Spisa Ribb togs fram i samband med Hemutställningen H55, Helsingbog år 1955. Den var tänkt att användas tillsammans med en annan samling vid namn Terma och de lanserades samtidigt.
Spisa Ribb har kommit och gått i tillverkning. först fram till 1974, sedan mallan 1987 fram till 1990 och sedan åter i nyproduktion 2003. För att man ska kunna se skillnad på orginalet och de nytillverkade porslinet markeras det nya porslinet med tillverkningsår.
Denna serie har även förekommit på svenska frimärken.
Prisexempel: Orginal kaffekopp med fat runt 250 kronor.

*  *  *  *  *  *  *  *

mio.jpg
Mon Amie från Rörstrand
Ritad av Marianne Westman
1952-1987


Här har vi en utav mina favorit formgivare i Svensk designhistoria. Mer om just Marianne kommer i en senare artikel(!).
Mon Amie är ett fantastikst mönster som sägs ha inspirerats från en regning midsommarafton. Namnet bertyder "min vän"och visst känns det som en varm vän då man ser på det?
Just nu kan du se nytillverkade tallrikar och muggar från Rörstrand på t.ex. Åhléns och andra liknande varuhus.
Kaffe och te-kopparna är mycket populära i Sverige och finns i två olika modeller. Dessa är även populära som samlarobjekt i Holland, Norge, Danmark och England.
Prisexempel: Kaffekopp runt 275 kronor.

*  *  *  *  *   *  *  *  *
koka.jpg
Koka från Rörstrand
Ritad av Herta Bengtsson
1956-1988


Efter sensationen med "Blå eld" blev "koka" en lite snällare servise som är helt ugnsäker och en uthållig servis. Går med lätthet att ha i ugn, stående på plattan och sedan direkt servera på bordet.  Den har även tillverkats i färgerna svart och brungrön och är en mycket prisvärd samlarservis.
Prisexempel: Kaffekopp och fat 150 kronor, Stor terrin 500 kronor, tallrik 75 kronor.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  * *
oldhöganas.jpg
Old Höganäs från Höganäs
Ritad av John Andersson
1955-(?)

Old Hörganäs formgavs av John Andersson redan 1955 men den blev aldrig riktigt populär fören under 1960- och 70-talen, då robusta, murriga och oömma föremål blev allmänt populära.
Serien finns i en vacker grön glasyr samt en brun- och gultonad och är i högbränt lera. År 1961 fick den utmärkelsen Svensk Form - God Form.
Prisexempel: Kaffekopp med fat 100 kronor.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
picknick.jpg
Picknick från Rörstrand
Marianne Westman
1956-1969


Återigen en utav mina absoluta favoriter av Marianne Westman.
Picknick är ett mysigt mönster som verkligen får en att tenka på mat och mys.
Picknick blev väldigt populär och är det även idag, många vill samla och det gör att priserna anpassas därefter, vissa delar kostar en bra bit över tusen kronor. Picknick fick även månge efterföljare t.ex. "Verdura". Finns många samlare även utomlands.
Finns en snarlik serie vid namn "Pomona", dess kaffekoppar och tallrikar i två varianter räknas i in i Picknick serien.
Prisexempel: Stora brickan 1300 kronor, Fat 350 kronor, Kaffekopp med fat "Pomona" 500 kronor.


Anmäl
2010-03-17 12:04 #1 av: AndersE

Härligt med nostalgi och 50-talet känns som ett designmässigt höjdardecennium med H55 som pricken över i.

Jag gillar också "Mon amie" och "Koka" är ju verkligen en klassiker.

 


Anmäl
2010-03-17 12:54 #2 av: Helajna

Ja, man blir så varm i kroppen bara atv att titta på dessa former och fantastiska mönster.

Igår då jag gick förbi Antikhandeln i stan hittade jag inte mindre än 6 stycken "Mon Amie" orginalkoppar med fat! 350 kr/styck ska hon ha för dem.. lite i dyraste lage för hela samlingen. Dock så funderar jag på att köpa en, för om jag ska ha ALLA mina favorit koppar och en serie av varje får jag köpa ett hus bara för dem. Vore det inte lite läckert med EN samling med en kopp av varje?  Så då man har gäster får man se vem som får vilken 1900-tals klassiker ;)


Anmäl
2010-03-17 13:12 #3 av: AndersE

#2 Det är en jättebra idé. Det kan se helt fantastiskt ut att duka genomgående med udda föremål. Man kan ju ändå välja att t.ex. hålla sig till en färgskala?

Och att köpa uddaföremål är ju mycket billigare än grupper.

 

 


Anmäl
2010-03-17 13:41 #4 av: Helajna

#3 Ja, precis. Jag kommer antagligen få många olika färger och varianter om ett tag då samlingen utökas, då kan man ju välja färg, former och mönster efter "dagens tema". Jo, så får det bli :)

Ja, det är ju just det. Samtidigt kan det kännas lite vemodigt att dela på en grupp i vissa sammanhang... men finns ju alltid fler att tillgå någonstans.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.