Skötsel av antika föremål

Så rengör du lätt din marmor.

2010-03-15 01:22 #0 av: Helajna

Marmor är ett mycket vackert material som återkommer i antikviteter. Det kan vara på bänkar, fönsterbrädor, detaljer i föremål eller rentav byster och skulpturer gjorda helt i marmor. Nedan följer tips på hur du kan göra rent dem utan att skada. (Tips hämtat ut tidningen "Antik & Auktion" nr 11, 2009)

Marmor består av tätt polerat kalksten och är ett poröst material och därmed känsligt för fukt och luftföroreningar. Ett exempel på detta är de antika byggnaderna i t.ex. Grakland som tyvärr håller på att falla sönder helt efter mycket lång tid utomhus. Även syror förstör marmorn, inte minst fruktsyror som kan ge frätskador om t.ex. en skål används som fruktskål eller servering. Andra ämen som inte går att använda med marmor är vin, vinäger, fruktjuice, kolsyra och ättika.
Detta gör givetvis att inga starka medel bör användas vid rengöring. Till en början är en god idé att med hjälp av en mjuk borste (t.ex. tandborste) damma bort löst dam och ta bort ytligt smuts i t.ex. mönster eller veck. Sedan tar du en handduk eller liknande och doppar i ljumet såpavatten och sedan varsamt gör rent på marmorytan. Om du har mycket smutsliga partier kan den ruggade sidan på en tvättsvamp användas, testa först på en yta som inte är så synlig för att se så att den inte blir för hård och skadar ytan. Efter detta är det bara att skölja med ljummet vatten och torka så torrt det går med en mjuk handduk eller trasa.

Fönsterbrädor av marmor mår bra av att då och då rengöra med såpa, efter åt kan du även polera den torkade ytan med lite symaskinsolja som du låter ligga kvar och torkas upp över natten. Om oljan ligger kvar dagen där på kan du bara torka av med en mjuktrasa, har det torkat in helt kan du eventuellt polera en gång till med olja.

Detta ger ett fint lyster till din marmor och ger även en liten skyddande effekt i framtiden.

Lycka till! :)


Anmäl
2012-08-18 14:01 #1 av: lla015

Hej

Jag har rosa marmorbänkar i köket och de  är helt mjölkiga och matta. Har försökt att mätta med stensåpa men utan resultat. Vad är felet? Hoppas någon kan ge bra tips.

Anmäl
2012-08-29 13:41 #2 av: Maria

#1 Testat med symaskinsolja som TS skriver om?

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.