2010-03-15 00:18 #0 av: Helajna

Har du också problem med att dina äldre glas blir "mjölkiga"? Så här undviker du det. (Tips hämtat ur tidningen "Antik & Auktion" nr10 Oktober 2009)

Ofta så blir äldre glas mjölkiga på grund av maskindisk. Dessvärre går glasen då inte att rädda. Förut kunde man lämna in dem hos en glasslipare som syrapolerade dem, men idag är inte det möjligt då det är mycket miljöfarligt.

För att undvika detta bör du strunta diskmaskinen helt! Diska istället glasen för hand med en mjukborste eller svamp i jumetvatten och ett milt diskmedel. Se även till att torka glasen direkt, på så vis slipper du kalkfläckar.
Då du lägger ned glasen i diskhon bör du dessutom se till att inte lägga ned flera glas åt gången så att de kan skrapa mot varandra och skadas.

Just glas är mer känsligt för maskindisk än andra material, dett har Glafo (Glasforskningsinstitutet i Växjö)  undersökt närmare. Vid ett flertal försök har man kommit fram till att det är glasmassans olika beståndsdelar som styr hur glaset påverkas. Så som att vissa glas reagerar med den höga vattentemperaturen och då blir mjölkiga. Andra faktorer som ålder och skick, diskmedel, vattens kvalitet spelar även en stor roll.
Det är därför som äldre glas oftast drabbas av detta i jämföresle med nytillverkade glas, förr var det inte lika noggrant hur glasmassan mättes upp som idag, vilket gör att vissa glas kan klara sig bättre i en samling.

Det är i överigt viktigt att glaset torkas helt torrt innan du ställer tillbaka det i skåpet, då glasen får sämre kvalitet av att stå i fuktiga miljöer.
Glas som inte används på länge kan även de få en "mjölkig" yta, men detta försvinner då de diskas och torkas, för att undvika detta bör de användas då och då eller tas fram och diskas. Men visst är det härligare att använda de vackra glasen än att låte de stå i ett skåp?