50 - MÖBLER

Gustavianska speglars signering

2010-03-15 18:18 #0 av: Helajna

Det var inte alltid spegelmarkarna signerade sina speglar, men om de gjorde det var det oftast med sina initsialer, t.ex. IÅ under en krona för Johan Åkerblad eller NM för Niclas Meunier. Det händer att det finns flera signaturer på en enda spegel, detta beror på att spegelmakarnas medarbetare ibland lade tills ina symboler.

På en del speglar kan du även hitta kontrollstämplar från hallrätterna, det kontrollorgan som fanns i städerna. Dessa stämplar användes mellan 1739-1846 och satte på spegelns baksida eller en enkel papperslapp. Det var bara de speglar som såldes över disk som kontrollstemplades. Hallstämplarna kan vara utformade på olika sätt, antiken runda, rektangulära eller bandformade. De alla har gemensamt är att de innehar en liten S:t Eriksbild, texten "STOCKHOLMS HALL STEMPEL" samt ett årtal. Det roliga med detta är alltså att många speglar kan dateras mycket precist. Ibland kan sista siffran i årtalet vara svår att tyda, men med hjälp av signatur från pegelmästaren och att kartlägga dess verksamhetsperiod kan man ge ett ungefärligt årtal.

Mer om detta och annan spegelinformation kan du läsa i boken "Stilguiden" av Jane Fredlund där jag läst om detta.

Har kanske du någon vacker gustaviansk spegel med signatur hemma? Visa oss gärna :)


Anmäl
2010-03-15 18:22 #1 av: Helajna

Exempel på bandformad hallstämpel


Anmäl
2010-03-15 18:24 #2 av: Helajna

Exempel på runda hallstämplar.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.