61 - Silver och guld

Silverbestick. Vad används det till?

2018-01-04 18:12 #0 av: Tegneby

Är det någon som kan svara på vad detta bestick används till?

Anmäl
2018-01-18 21:40 #1 av: Sjuttan

Kan någon tipsa om vart man vänder sig?

Har en släkting som har ett gammalt vykortsalbum. På pärmen står Brefkorts-Album. Det innehåller ca 50 bilder. Förutom rena vykort från många olika städer i Sverige är många av dem gratulationskort. De föreställer ofta vackra damer, även någon "pinuppa" och annat stiligt. Årtal i kanten vid korten anger bl a 1903, 1907, 1912.
De flesta är skrivna och skickade med porto 5öres frimärken.

Min släkting funderar på att sälja godsakerna. Men vart vänder man sig för bäst lönsamhet? Albumet orört eller bilderna var för sig för bäst lönsamhet?

Tacksam för tips.

Anmäl
2018-01-18 21:49 #2 av: Sjuttan

Tror mitt inlägg hamnade fel! Ursäkta.

Anmäl
2018-02-27 17:43 #3 av: MonicaLagerquist

S Vilen spännande mojäng,Har du fått någon klarhet i vad det är?

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-07-01 13:13 #4 av: parsley

Besticket gick jag bet på. Vet inte vad det är 

# 1 Det är svårt att uttala sig om värdet på gamla vykort.  Det kan röra sig om någon eller några tior per kort, eller mindre. Generellt sett är gratulationskort mindre populära än kort med geografiska motiv.  Värdet på gamla vykort med geografiska motiv varierar.  Kort med gamla järnvägsstationer och ångbåtar är t ex attraktivare än kort på turistmål.  Jag vågar inte uttala mig om värdet på kort med lättklädda damer. Ler

Några tips på hur man kan sälja
1. Lägg ut hela albumet med ev bilder på varje uppslag på Tradera.
2. Slakta albumet och sälj varje kort för sig eller tillsammans i mindre poster.  Man riskerar inte att något värdefullt kort slumpas bort, men det finns också risk att man blir sittande med ett slaktat album och en rad osäljbara kort. Dessutom kräver det en del arbete med att lägga upp annonser, se till att man får betalt och skicka rätt kort till rätt köpare. 
3. Lämna in på auktion. Finns det någon traditionell auktionshall i närheten så kan man lämna in albumet till försäljning. Man får räkna med att betala arvode till auktionisten och moms på arvodet. Det är också svårt att säga vad albumet kommer att klubbas för.  Det är alltid en risk med att lämna på auktion.
4. Finns det någon loppis eller antikaffär i närheten så kan man höra vad de är villiga att betala för albumet. Välgörenhetsloppisarna tar bara emot skänkta saker. 
5. Annonsera ut till högstbjudande med rätt att neka om man inte är nöjd med priset  i någon lokal loppisgrupp på Facebook.
6. Anordnas det någon samlarmässa i närheten, ta med albumet och försök sälja det till någon som handlar med vykort.
7. Det finns även frimärksauktioner, men jag är inte insatt i den branchen.  Gamla vykort brukar handlas för sina motiv, inte frimärkena. 

Vad man kan få ut för ett vykortsalbum beror dels på innehållet, dels på hur mycket arbete man vill lägga ner själv. Generellt sett så var priserna högre för ca 20 år sedan än vad de är idag. 

Anmäl
2018-07-01 23:19 #5 av: Sjuttan

Varmt tack för ditt utförliga svar!
Tradera låter minst arbete men vad tusan kan jag begära i pris.
Har en benägenhet att ta till för lite.

Nu fick jag i alla fall en impuls att ta itu med det.

Tack än en gång!

Anmäl
2018-07-02 07:57 #6 av: MonicaLagerquist

Jag sålde mina vykort till en loppisförsäljare.

Jag hade en skokartong full. Killen kikade lite i lådan och gav mig ett bud på 300 kronor. Innan hade jag försökt sälja lite på tradera men det gick dåligt.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-07-02 08:31 #7 av: parsley

Lägger du ut hela albumet orört så kan du i princip starta på 1 krona och hoppas på det bästa eller sätt ett utgångspris baserat på de geografiska korten. Om albumet innehåller 100 kort och 40 av dem är geografiska, så kan du t ex sätta ett utropspris på 200 kr (5*40= 200 kr) och hoppas på budgivning. Kolla vilka avgifter Tradera har för osålda auktioner. De brukar ändra sina regler med jämna mellanrum och jag vet inte hur de ser ut för närvarande. Att lägga ut ett antal auktioner med 1 st vykort i varje och riskera att de förblir osålda, samtidigt som man tvingas betala för varje auktion är ingen speciellt bra affär. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.